新素材研究拠点

Center for Advanced Materials

橋史帆


名前:橋史帆 (Shiho TAKAHASHI)



主任研究員 (新素材研究拠点)
学位:博士(農学) 
専門:木材化学、バイオリファイナリー
略歴:2005 筑波大学卒
         2010 筑波大学大学院生命環境科学研究科 博士(農学)
         2010-2012 カナダ ニューブランズウィック大学 化学工学部 博士研究員
         2012-2013 森林総合研究所 バイオマス化学研究領域 マテリアル化学チーム 特別研究員
         2014-2016 森林総合研究所 バイオマス化学研究領域 研究員
         2014-2016 森林総合研究所 新素材研究拠点 主任研究員

主な業績
S.Takahashi, M. Hattori, M. Morimoto, Y. Uraki, T. Yamada, Performance of softwood soda-anthraquinone lignin as water reducing chemical admixture in concrete. Journal of Wood Chemistry and Technology, 34, 31-38, 2014.

K.Tanifuji, S.Takahashi, K. Shiell,  S. M. Jahan, Y. Ni, H. Ohi, Improvement of ethanol fermentation from oligosaccharides in spent sulfite liquor with Pichia stipitis by combined calcium oxide and ion exchange resin treatments, Bioresources, 8(3), 3912-3923, 2013

S.Takahashi,  K.Tanifuji,  K. Shiell, P. Fatehi, S. M. Jahan, H. Ohi, Y. Ni , Removal of acetic acid from spent sulfite liquor using anion exchange resin for effective xylose fermentation with Pichia stipitis, Bioresources, 8(2), 2417-2428, 2013

S. Takahashi, K. Shiell, P. Fatehi, Y. Ni , Ethanol production from softwood spent sulfite liquor via in-situ detoxification, Journal of Bioprocess Engineering and Biorefinery, 1, 105-112, 2012

S. Takahashi, M. Homma, M. Kajiyama, H. Ohi, J.Tanaka, Influence of soluble anthraquinone compound on bleaching load during kraft cooking of various wood, Japan TAPPI Journal, 65(11), 792-798, 2011

K. Tanifuji, S.Takahashi, M. Kajiyama, H. Ohi, K. Nakamata, Advantage of acid sulfite cooking as processes of bioethanol production, Japan TAPPI Journal, 65(5), 494-505, 2011

S. Takahashi, A. Nakagawa-izumi, H. Ohi , Differential behavior between acacia and Japanese larch woods in the formation and decomposition of hexenuronic acid during alkaline cooking, Journal of Wood Science, 57(1), 27-33, 2010

S.Takahashi, K.Tanifuji, H. Ohi, K. Nakamata, Estimation of kraft and acid sulfite cooking methods as processes of bioethanol production, Japan TAPPI Journal, 64(4),420-436, 2010

M. Homma, S. Takahashi, A. Nakagawa-izumi, H. Ohi, K. Nakamata, Characteristics of Eucalyptus woods from plantations in South africa for kraft cooking, JAPAN TAPPI Journal, 63(3), 307-316, 2009

S. Takahashi, G. Jin, A. Nakagawa-izumi, H. Ohi, T. Yokoyama, M. Furui, Behaviors of carbohydrate yield and hexenuronic acid formation during softwoods alkaline cooking, Japan TAPPI Journal, 62(10), 1304-1316, 62(10), 1304-1316, 2008

金光范, 橋史帆, 中川明子, 大井洋, タケ棹の化学成分的特徴とクラフト蒸解性 ケナフ靱皮、国産針葉樹および早生広葉樹との比較, 木材学会誌, 54(1), 33-38, 2008